
בנייה ללא היתר בהיקף של 232 מ"ר: כך התגלגל המקרה
היטל השבחה גם בלי היתר בנייה – כיצד זה אפשרי?
סעיף 254י לחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965, מקנה לבית המשפט סמכות לחייב אדם שהורשע בעבירות מסוימות לפי החוק בתשלום אגרות ותשלומי חובה, לרבות היטל השבחה, שהיה עליו לשלם אילו ניתן היתר לבנייה או לשימוש שבגינם הורשע, ככל שלא שולמו קודם לכן.
חשוב להבין: אין מדובר בהיטל השבחה רגיל הנובע בהכרח מאישור תוכנית משביחה וממימוש זכויות כדין.
זהו מנגנון חיוב ייחודי במסגרת האכיפה הפלילית, שנועד, בין היתר, למנוע מצב שבו מי שבנה ללא היתר יפיק יתרון כלכלי מכך שלא נשא בתשלומים שבהם היה נושא לו פעל במסלול החוקי.
בית המשפט העליון עמד על תכלית זו בבר"ם 6526/19, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה ירושלים נ' רות נקר, תוך שהבחין בין המסלול התכנוני לבין האפשרות להטיל תשלומים במסגרת המסלול העונשי.
מכאן נובעת הבחנה בעלת חשיבות מעשית: תשלום החיוב במסגרת ההליך הפלילי אינו הופך את הבנייה לחוקית, אינו מחליף היתר בנייה ואינו מחייב את מוסדות התכנון לאשר בדיעבד את העבודות שבוצעו.
האם דירת מגורים בשטח של עד 140 מ"ר פטורה מהחיוב?
אחת הטענות המרכזיות שהעלו בעלי הנכס הייתה כי יש להחיל בעניינם את הפטור לדירת מגורים לפי סעיף 19(ג) לתוספת השלישית לחוק התכנון והבנייה.
הוראה זו מאפשרת, בכפוף לתנאים הקבועים בדין, ליהנות מהסדר פטור בעת בנייה או הרחבה של דירת מגורים ששטחה הכולל אינו עולה על 140 מ"ר.
לטענת בעלי הנכס, מאחר שהחיוב הפלילי מחושב על בסיס ההנחה התיאורטית שלפיה ניתן היתר בנייה, יש להביא בחשבון גם את הפטורים שהיו עשויים לחול במסגרת הליך רישוי רגיל.
ועדת הערר דחתה את הטענה.
בהחלטתה הודגש כי הפטור שבסעיף 19(ג) מותנה, בין היתר, בהגשת בקשה להיתר בנייה במסגרת ההסדר הקבוע בחוק. במקרה שנדון לא הוגשה בקשה כזו, ואף לא הייתה תוכנית מתאימה שאפשרה את הכשרת הבנייה.
לשיטת ועדת הערר, אין לאפשר שימוש בהנחה התיאורטית של מתן היתר לצורך חישוב החיוב הפלילי, ובה בעת להתייחס לאותה הנחה כאילו התקיים בפועל הליך רישוי המזכה בפטור.
הוועדה הדגישה כי תשלום המוטל במסגרת ההליך הפלילי אינו יוצר זכויות תכנוניות ואינו מכשיר בנייה אסורה.
המסקנה לבעלי נכסים: עצם העובדה שמדובר בדירת מגורים, ואף בדירה ששטחה עשוי להתאים למגבלת 140 המ"ר, אינה מבטיחה פטור מחיוב המוטל מכוח סעיף 254י לחוק.
האם ניתן להפחית את החיוב בהתאם למספר שנות השימוש?
האם אפשר להפחית את שטח הממ"ד מחישוב ההיטל?
נקודה משפטית חשובה במיוחד: מי מוסמך לדון בחיוב?
מה הייתה התוצאה בהחלטת ועדת הערר?
-
הטענה לזכאות לפטור לדירת מגורים לפי סעיף 19(ג) לתוספת השלישית.
-
הבקשה להפחית שטח ממ"ד שלא הוכח כי נבנה בפועל.
-
הבקשה לחשב את החיוב לפי תקופת שימוש מוגבלת של חמש שנים.
לפני שמסכימים להסדר טיעון בעבירת בנייה – מה חשוב לבדוק?
שאלות נפוצות על היטל השבחה בעקבות עבירות בנייה
קיבלתם כתב אישום בגין עבירות בנייה או דרישה לתשלום נוסף? אל תסתפקו בבדיקת גובה הקנס
הבנאים 9, קומה 1, אשדוד
טלפון: 08-6888688
נייד: 058-499-0014
דוא"ל: moshe@mnglaw.co.il
אתר: https://mnglaw.co.il
